Dieta pentru cresterea fertilitatii

Dieta pentru cresterea fertilitatii

Foarte multe cupluri se confrunta in prezent cu infertilitatea, definita ca incercarea cuplului de a concepe un copil, timp de un an, fara succes.Cauzele pot fi multiple si de regula, in urma investigatiilor, medicul specialist ginecolog va stabili care este cauza pentru care respectivul cuplu nu poate concepe.

Atunci cand sunt excluse cauzele genetice, organice sau ce tin de alte patologii, este foarte important sa analizam atent si dieta, stilul de viata al cuplului respectiv deoarece exista o mare legatura intre acestea si calitatea materialului genetic, echilibrul hormonal si conceptie. Sa le analizam pe rand...

Read More

Optiuni alimentare ideale: ce mancam dimineata, la pranz si seara

Optiuni alimentare ideale: ce mancam dimineata, la pranz si seara

Personalizarea dietei se face in functie de mai multe variabile: nevoile nutritionale, greutatea, starile patologice, intolerantele/alergiile alimentare, dorintele si gusturile individuale, stilul de viata, factorul timp si, nu in ultimul rand, motivatia. Dincolo de acestea, exista, totusi, cateva directii generale, de care e bine sa tinem seama atunci cand ne alcatuim meniul.

Read More

In forma pe perioada rece

In forma pe perioada rece

Iarna nu-i ca vara...somnul, foamea, oboseala parca toate se accentueaza acum, ne mai cade si parul :( 

Ei bine, in acest caz, iarasi trebuie sa vorbim despre capitalul de vitamine si minerale pe care il avem sau nu il avem. Iarna este prin excelenta o perioada in care daca nu ne alcatuim cu atentie dieta, putem accentua anumite deficite de nutrienti. De regula, consumam prea multe proteine animale si glucide rafinate  (carne de porc + chifle / carnat + piure) si neglijam legumele, salatele si fructele.

Read More

Prevazatori de sarbatori

Prevazatori de sarbatori

In perioada sarbatorilor se produc cel mai des evenimentele neplacute ce tin de sfera tractului gastrointestinal "deranjat" si legate de agravarea patologiilor preexistente; fie ca mancam prea mult, bem prea mult sau nepotrivit cu situatia in care ne aflam. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont ca sa "scapam" anul acesta de spitalul de urgenta si de cele 4 kg cu care se intorc oamenii din vacanta, in medie.

Read More

Strategii pentru silueta

Strategii pentru silueta

Te-ai intors din vacanta cu cateva kg in plus? Nu ignora cantarul ci mobilizeaza-te sa le dai jos rapid. Acest lucru nu inseamna in niciun caz infometare ci mici schimbari de efect in stilul de viata.Iti propun cateva strategii care-ti vor veni in ajutor astfel incat sa pierzi kg usor si definitiv, sa nu ai parte doar de un efect “yo-yo” ce inseamna sa recastigi kg in cateva luni.

Read More

Vitamina D

Vitamina D

Vitamina D este foarte la moda zilele acestea. Si are si de ce sa fie devreme ce deficitul de vitamina D este larg diagnosticat in populatia generala. De ce ni se intampla acest lucru si ce ar trebui sa facem? Sa deslusim lucrurile...

Ce este vitamina D si de unde o obtinem? Vitamina D este un hormon steroid. Primul pas in sinteza sa se face la nivelul pielii sub actiunea razelor solare de tip UVB atunci cand ne expunem la soare (7 dehidrocolesterolul este transformat in cholecalciferol = Vitamaina D3). Pentru a deveni activa, sub forma de hormon, vitamina D3 va trebui sa fie transformata enzimatic, in mai multe etape la nivel hepatic, renal si cu ajutorul parathormonului (PTH) secretat de glandele paratiroide. Exista si alte locuri inafara rinichilor unde se poate activa vitamina D in forma sa hormonala (piele, plamani, celule macrofage, intestine), asigurand astfel o productie locala de vitamina D pentru crestrea si reglarea celulara.

Read More

Afectiunile pielii in vacanta. Nutritia ajuta...

Afectiunile pielii in vacanta. Nutritia ajuta...

Se schimba multe lucruri in vacanta de vara, de regula toate in bine insa, sub soarele torid, diverse afectiuni cronice ale pielii nu o duc asa de bine si chiar foarte multe fenomene acute pot surveni acum. Iata ce se poate intampla si cum putem ameliora lucrurile, din punct de vedere nutritional si nu numai. Arsurile solare se manifesta chiar din primele ore de expunere la soare sau chiar zeci de minute in cazul pielii deschise, atunci cand nu folosim protectie adecvata si se manifesta initial ca piele rosie, calda, tumefiata, ulterior apar vezicule, insotite de mancarime, durere, edem, senzatii extrem de neplacute. Ce este de facut? Protectie din exterior dar si din interior! Alimentele dovedite a avea efect protector sunt: fructele de padure (vitamina C si alti antioxidanti), cartofii si vegetalele galbene, portocalii (betacaroten), ceaiul verde, ovazul, rosiile, pepenii (lycopen), ciocolata foarte neagra, rodiile (acid ellagic).

Read More

Cine este parul tau vara

Cine este parul tau vara

Parul vara...este o fiinta libera, frumoasa, fara constrangeri ce vibreaza in ritmul vacantelor, reflecta culoarea marii si atrage razele soarelui in mii de nuante, tonuri si inflexiuni de culoare. Eiiii...dar ce poetic...ce frumoos...noi toti am vrea sa fie asa...tot anul. Si totusi, exact in plina vara, parul care a aratat fabulos tot anul, plin de volum, isi pierde forma si se transforma intr-o "chestie" anosta si lipsita de viata. Ba chiar transpiratia in exces aduce prin parul tau si jucausa matreata...poftim allura sexy...

Read More

Beneficiile anumitor alimente cand ne expunem la soare

Beneficiile anumitor alimente cand ne expunem la soare

Soarele si plaja, o placere absoluta…de necontestat… si pe deasupra si in vacanta la mare.  Poti evita asta? Nu...desigur…si nici nu vrei….Insa ca orice placere, in exces, soarele vine si cu partea “intunecata”…. Stresul oxidativ asupra pielii, formarea prematura a ridurilor, imbatranirea accelerata si alte afectiuni pe care le comunica dermatologii.

Dar stiintane ajuta totusi…se demonstreaza in studii cum stresul oxidativ ce se desfasoara in interior, poate fi combatut sau macar ameliorat tot din interior...ati ghicit cu ce… cu anumite alimente, bogate in vitamine si antioxidanti, adica substante ce reduc activitatea radicalilor liberi.

Read More

Intoleranta la lactoza

Intoleranta la lactoza

In parteneriat cu GENETIC LAB si RM Ponderas Academic Hospital am participat la proiectul ce studiaza intoleranta genetica la lactoza. Pe durata derularii proiectului pacientii au primit dieta de pierdere in greutate fara lactoza deoarece a fost demonstrata in numeroase studii legatura dintre obezitate si intolerantele alimentare. Testarea intolerantei genetice la lactoza se poate realiza acum la Genetic Lab. 

Read More

Pregatire pentru plaja

Pregatire pentru plaja

Vine vara si mergem la mare insa e posibil sa existe cel putin 2 situatii neplacute care sa ne ‘’arda’’: burta si celulita. Mai avem insa putin timp sa le aranjam corespunzator. 

Ce este celulita, de unde vine ea si cum o facem sa dispara? Celulita este ‘’o aparitie neplacuta’’ pe picioare, fese, brate sub forma  de noduli care tragand si impingand tesutul conjunctiv din jur vor conduce la aspectul de coaja de portocala, canapea sau branzica de casa. Cauzele ce contribuie la aparitia acestei probleme cosmetice sunt legate de lipsa de miscare, schimbari hormonale si…dieta. Constelatia hormonala fluctuanta poate duce la retentie de lichid, afectare a elasticitatii pielii, varsta isi spune si ea cuvantul in ceea ce priveste calitatea pielii insa tu poti imbunatati lucrurile, intotdeauna!......

Read More

Oboseala si dieta

Oboseala si dieta

Foarte multi pacienti care ma viziteaza se plang de oboseala cronica ce se manifesta chiar de dimineata, de la trezire, cu greutatea in a demara activitatile zilnice sau cu "prabusire" dupa orele pranzului, dupa-amiaza, cand numai gandul de a face o vizita la sala de sport apare ca fiind extrem de obositor. Este descrisa o stare de "sfarseala" pe care nu o pot pune in legatura cu o anumita boala cronica diagnosticata precum insuficienta cardiaca, depresia, hipotiroidia sau cu tulburari evidente ale somnului.

Read More

Cand si cum mancam fructele

Cand si cum mancam fructele

Fructele sunt minunate daruri ale naturii. Pentru ne bucura insa din plin de beneficiile lor, este foarte important sa le includem in meniu, tinand cont de o serie de reguli esentiale. Altfel, riscam sa le compromitem valoarea si virtutile. De prea multe ori si in mod regretabil, fructele sunt judecate doar prin prisma continutului in glucide – „fructele au zahar". De fapt, ar trebui sa vedem si continutul lor de fibre, vitamine, minerale si fitochimicale: carotenoizi, fitosteroli, flavonoizi, resveratrol etc. Toti acesti nutrienti actioneaza impreuna si fac din fructe atat un delicios desert, cat si un real ajutor pentru obtinerea unei bune stari de sanatate.

Read More

Interviu in prag de primavara

Interviu in prag de primavara

Pentru cei ce postesc, recomand sa evite produsele "Speciale de Post" oferite de marile lanturi de magazine deoarece aceste produse sunt intens procesate, contin multi aditivi alimentari pe care n-ar trebui sa-i invitam in postul nostru, prin excelenta o perioada de curatire. Mancarea de post are la baza consumul de legume proaspete, un consum moderat de cereale integrale, uleiuri presate la rece, aport controlat de fructe. Ideal mancarea se  pregateste acasa,  nu abunda in covrigi, paine si pateuri de post, margarina lipseste cu desavarsire. Aportul de proteine trebuie adus zilnic prin consumul de leguminoase si oleaginoase. Si cat mai putin zahar…care , culmea, e cotat ca fiind de post desi e "de dulce".

Read More

Suntem ceea ce mancam

Suntem ceea ce mancam

Din ce în ce mai multa lume a devenit astazi preocupata de o alimentatie cât mai sanatoasa. Dar cum sa alegi alimente sanatoase când informatiile despre pericolele ascunse pana si într-o banala legatura cu patrunjel fac aproape zilnic obiectul stirilor? În plin scandal al bebelusilor infectaţi cu E-coli, brânza de vaci este privita ca un criminal în serie, iar o alimentatie bazata numai pe legume si fructe nu pare o solutie, pentru ca aflam si despre acestea ca sunt pline de pesticide. Se spune că „suntem ceea ce mâncăm”. Însa cum am putea face alegeri corecte în lumea de astazi? Cum poate redeveni masa zilnica alaturi de familie sau prieteni o bucurie, fara sa avem sentimentul ca suntem tinta vie, în linia întâi a acestui „razboi alimentar”?

Read More