In forma pe perioada rece

Iarna nu-i ca vara...somnul, foamea, oboseala parca toate se accentueaza acum, ne mai cade si parul :( 

Ei bine, in acest caz, iarasi trebuie sa vorbim despre capitalul de vitamine si minerale pe care il avem sau nu il avem. Iarna este prin excelenta o perioada in care daca nu ne alcatuim cu atentie dieta, putem accentua anumite deficite de nutrienti. De regula, consumam prea multe proteine animale si glucide rafinate  (carne de porc + chifle / carnat + piure) si neglijam legumele, salatele si fructele.

Este firesc ca in perioada frigului sa avem nevoi  mai mari calorice, de grasimi, de mancare consistenta insa in aceeasi masura este nevoie si de vitamine si minerale din legume. Si in niciun caz nu ar trebui sa evitam frigul si mersul pe jos sau sporturile de iarna. Pentru ca iarna nu-i ca vara...

Iata ce ne ofera sezonul de iarna pentru un aport bun de micronutrienti:

Ridiche neagra

Salatele din frunze verzi; rucola, spanac, patrunjel. Frunzele se gasesc din abundenta acum si se potrivesc alaturi de orice friptura sau  fel de mancare. Putem creste chiar la noi in bucatarie ghiveciul cu patrunjel din care putem prepara salate delicioase de 2-3 ori pe saptamana. Este o sursa extraordinara de vitamina C, fier, magneziu si alte minerale. Il putem folosi chiar sub forma de infuzie pentru o  mineralizare exceptionala.

Sfecla rosie, ridichea neagra si alte radacinoase rase pe care le putem adauga  alaturi de orice preparat sau in salate cu frunze verzi si nuci  neaparat drese cu uleiuri presate la rece. Ridichea neagra mai este cunoscuta si  ca "magia neagra") - Contine vitamine din complexul B, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, seleniu, zinc, mangan.

Germenii. Puterea nutritionala creste extraordinar prin germinare. Sunt foarte multe carti si articole ce ne invata cum sa germinam semintele. Apoi, micile plantute ne asigura o bogatie de micronutrienti si sunt si foarte versatile; merg in salate, in smoothie, ca topping peste orice friptura sau sandwich cu paste vegetale.

Sfecla rosie

Muraturile si legumele "la borcan", in sare. Pe langa aportul de probiotice, muraturile aduc si vitamina C, minerale. Sunt contraindicate insa persoanelor cu indicatie de dieta saraca in sare. Anghinarele la borcan sunt hrana preferata a bacteriilor prietenoase din intestin.

Ceapa rosie. Este un "must-have" in perioada de iarna. Vitamine A,B,C, flavonoizi, proprietati antiinflamatoare, diuretice si antibiotice. Tine raceala la distanta dar cei cu gastrita trebuie sa o evite.

Mere si pere bine pastrate in beciuri racoroase, in fan si care inca mai pastreaza aroma naturala. Fugiti de produsele "din plastic" de care nici viermele nu se atinge.

Fructe de padure

"Poame", fructe uscate pe care le-am facut asta-vara din fructele de sezon sau din ciuperci (hribi), prin deshidratare in cuptor sau la soare Ciuperciule uscate sunt foarte bogate in seleniu, B-uri, fier, cupru, fosfor si antioxidanti importanti in activitatea sistemului imun. Merg bine in salate folosite chiar asa in stare uscata sau se pot hidrata si constituie o garnitura excelenta alaturi de mamaliga din mei sau porumb integral.

Fructe de padure congelate. Fie am congelat asta vara afine, catina, mure, fie le gasim la supermarket. Le putem folosi alaturi de cereale integrale dimineata sau in smoothie-uri cu lapte vegetal, seminte de chia, ovaz.

Sa nu uitam de vitamina D in sezonul rece, sinteza sa prin expunere la soare este mult redusa asa ca vom incerca sa o gasim in oua, lactate grase, peste gras. Portii mici...efecte mari!

Supa de oase si pestii mici consumati cu tot cu oase sunt surse excelente de calciu, minerale,  colagen, in cea mai absorbabila forma.  In afara de mineralizarea excelent asigurata, colagenul din supa de oase face din  acest preparat un aliat antiageing, antiraceala. Colagenul este un produs apreciat si pentru beneficiile pe care le are asupra mucoasei tractului gastrointestinal fiind des folosit in protocoalele de suplimentare pentru sindromul de intestin permeabil, disbioza, etc.

Adaugati zilnic antioxidanti din mirodenii si ceai verde. Insa atentie, nu orice ceai verde este cel original, orientati-va dupa un produs cu referinte bune, cu pret mai piperat dar cu siguranta bogat in polifenoli, catechine.

Cuisoarele, cardamonul, turmericul, piperul, cimbrul, oregano si scortisoare sunt printre cele mai bogate alimente in antioxidanti. Folositi-le zilnic insa doar dara sunt certificate eco/bio pentru a evita si alte adaosuri nedorite.

Nu ai timp sa prepari aceste bunatati? Nu uita atunci de suplimentarea cu  o multiformula de vitamine si minerale, cu acizi grasi Omega 3, cu antioxidanti precum resveratrol, astaxanthina, acid alfa lipoic etc.