Vitamina D

Vitamina D este foarte la moda zilele acestea. Si are si de ce sa fie devreme ce deficitul de vitamina D este larg diagnosticat in populatia generala. De ce ni se intampla acest lucru si ce ar trebui sa facem? Sa deslusim lucrurile...

Ce este vitamina D si de unde o obtinem?

Vitamina D este un hormon steroid. Primul pas in sinteza sa se face la nivelul pielii sub actiunea razelor solare de tip UVB atunci cand ne expunem la soare (7 dehidrocolesterolul este transformat in cholecalciferol = Vitamaina D3). Pentru a deveni activa, sub forma de hormon, vitamina D3 va trebui sa fie transformata enzimatic, in mai multe etape la nivel hepatic, renal si cu ajutorul parathormonului (PTH) secretat de glandele paratiroide. Exista si alte locuri inafara rinichilor unde se poate activa vitamina D in forma sa hormonala (piele, plamani, celule macrofage, intestine), asigurand astfel o productie locala de vitamina D pentru crestrea si reglarea celulara. Astfel se explica implicarea sa in modularea multor conditii ce tin de aceste sisteme si organe. Asadar sursa majora prin care obtinem vitamina D este soarele. In cantitati modeste, vitamina D vine si din mancare, sursele alimentare fiind de regula alimentele grase deoarece vitaminele liposolubile au nevoie de grasime pentru a fi absorbite; pestele gras, oul, laptele gras. Vitamina D se sintetizeaza si in plante, in ciuperci de exemplu, sub forma de vitamina D2= ergocalciferol. Sursele alimentare sunt insa o cale modesta de asigurare a aportului necesar de vitamina D.

Cat trebui sa stam la soare pentru a avea un nivel bun si stabil de vitamina D? 

Obtinem maximum de vitamina D sub actiunea razelor solare pana cand pielea se rumeneste usor, sau pana devine roz la persoanele cu ten deschis, dupa care procesul este blocat, spre binele nostru :). Degeaba insistam cu o piele caramel sa mai obtinem vitamina D fiindca nu se mai intampla. Conteaza si locul de pe globul pamantesc in care suntem, latitudinea, stratul de ozon.....In tarile cu un nivel mic de insorire, tarile nordice, deficitul de vitamina D este mai mare decat in tarile sudice iar aceste state au dezvoltat adevarate politici de expunere la soare la orele pranzului.

Culoarea pielii, continutul de melanina, regleaza productia de vitamina D. Pielea inchisa la culoare, sintetizeaza mai putina vitamina D decat pielea alba iar acest lucru nu este decat adaptare perfecta la mediu (nordicii sunt blonzi iar sudicii sunt negri). Antropologii sustin ca la inceputurile noastre pe pamant, toti oamenii au avut pielea neagra, fiindca viata a aparut in zonele maxim insorite, in Africa, iar pe masura ce oamenii au migrat in tarile nordice, au pierdut pigmentarea pentru a sustine o buna sinteza a vitaminei D.

Practic, e nevoie ca noi romanii, sa ne expunem zilnic la soare, in medie 30 de minute, la orele pranzului, fara ecran de protectie, atat vara cat si iarna pentru a sintetiza vitamina D. Totusi, in jurul ochilor putem folosi creme fotoprotectoare deoarece si foto-imbatranirea este o realitate! Ridurile...Cine are pauza de pranz la o terasa insorita este norocos, cine nu...ar face bine sa-si dozeze nivelul total al vitaminei D adica 25(OH)Vitamina D = 25 Hidroxivitamina D.  Alte forme de vitamina D, alti metaboliti precum 25(OH)2 Vitamina D sau 25(OH)3Vitamina D se dozeaza pentru urmarirea efectelor tratamentelor de suplimentare, nu pentru a diagnostica deficitul initial. O buna reflectare a metabolismului vitaminei D se face urmarind si nivelele de parathormon, metabolismul calciului.

Cine mai este la risc pentru deficit al vitaminei D in afara de vampiri ???

  • Persoanele cu obezitate. Tesutul gras actioneaza ca un "burete" care sechestreaza vitamina D circulanta , deficitul este foarte prezent in populatia obeza.
  • Veganii, mai ales daca nu se plimba zilnic in parc. Nu consuma sursele alimentare animale bogate in vitamina D.
  • Persoanele cu afectare renala, hepatica, sindroame de malabsorbtie intestinala.
  • Persoanele care umbla mereu acoperite. Persoanele care nu vad lumina zilei prea des (context religios, social,etc).
  • Persoanele cu pielea inchisa la culoare si care au emigrat in zonele slab insorite.
  • Persoanele care urmaza anumite tratamente: steroizi, laxative, statine, pastile ce blocheaza absorbtia grasimilor.

 

Ce roluri are in organism vitamina D?

Este un hormon cu implicatii si efecte foarte largi; controleaza activitatea a 3000 de gene, controleaza metabolismul osos, implicata in activitatea sistemului imun, a sistemului muscular. Un bun nivel al vitamiei D este mai nou corelat cu reducerea riscului pentru dezvoltarea anumitor afectiuni; diabet zaharat tip 2, cancer (colon, piele, san, prostata), boala Alzheimer, inflamatie cronica, alergii, boli autoimune, depresie.

Ce simpotome si probleme exista cand te confrunti cu deficit de vitamina D?

  • Osteomalacia cu dureri osoase si musculare.
  • Depresie.
  • Cadere a parului.
  • Oboseala cronica.
  • Frecventa mai mare a racelilor, alergiilor, intolerantelor alimentare.
  • Sindrom metabolic.
  • Transpiratii ale pielii capului.
  • Uneori semnele si simpotomele lipsesc, sau sunt greu de corelat cu deficitul.

Care este nivelul optim de vitamina D pe care trebuie sa-l avem?

Nivele ale 25( OH ) Vitaminei D de sub 50 ng/ml se considera deja insuficiente, sub 20 ng/ml este deficienta iar nivelul optim este intre 50-70 ng/ml. Nivele prea mari sunt cele de peste 100 ng/ml.

 

Cum suplimentam vitamina D?

Cu siguranta cand este diagnosticat un deficit de vitamina D, ar trebui sa ne adresam medicului pentru prescrierea suplimentelor. Medicul iti poate prescrie 2 forme de vitamina D sintetica; fie D2(ergocalciferol ), fie D3 (cholecalciferol). Pana acum s-a stiut ca ambele forme au aceeasi potenta insa, in ultimele texte stiintifice este recunoscuta suprematia formei D3. Cele mai bune surse de suplimentare sunt cele complexe in care vitamina D este insotita si de alti micronutrienti; vitamina K2, calciu, bor, magneziu, in special daca tratamentul vizeaza si efecte de imbunatatire a masei osoase. Tratamentul se urmareste in timp, se dozeaza nivelul seric inainte de incepere si in timpul tratamentului si se opreste daca apar nivele serice foarte crescute ale 25 (OH)Vitaminei D, de peste 150. ng/ml. Toxicitatea vitaminei D este rar raportata si numai dupa administrarea unor doze foarte mari.

Deficitul de vitamina K2 este corelat cu simptomele de toxicitate ale vitaminei D si cu calcificarile aberante, inclusiv arteriale, de aceea se administreaza optim impreuna, raportul in care trebuie sa se afle cele doua fiind inca in cercetare si dezbatere.